Geoblog.pl    Eris    Podróże    Piękny wschód Polski    Szumy
wrz

Szumy

Polska
Polska, Susiec

Jedną z większych atrakcji Roztocza są małe wodospady/progi na rzekach zwane szumami.
Ponieważ jestem wielki miłośnikiem wszelkich cieków wodnych a przede wszystkim tych leśnych bardzo miło wspominam dzień w którym odwiedziliśmy dwa rezerwaty z szumami. Tego dnia po Roztoczu poruszaliśmy się samochodem.

Pierwsze szumy zobaczyliśmy na rzece Sopot. w rezerwacie Czartowe Pole . Jest tu ładnie poprowadzona ścieżka, częściowo po drewnianych kładkach o długości 2 km, nam jej przejście zajęło 30 minut. Minęliśmy min. mogiły partyzanckie oraz bardzo malownicze ruiny starej papierni.

Później pojechaliśmy zwiedzić Józefów. Kolejne przyjemne letniskowe miasteczko. Zobaczyliśmy kamieniołom, wieże widokową i opuszczony cmentarz żydowski.

Dłuższy spacer czekał na nas w rezerwacie Nad Tanwią - "Szumy" tu przeszliśmy 11 km w 3 godziny.To podobno jeden z najpiękniejszych szlaków na Roztoczu. We wrześniu dodatkowego uroku dodawały kwitnące wrzosy. Najciekawszy fragment szlaku znajduje się w dawnej j miejscowości Rebizanty gdzie na zakolu Tanwi na odcinku 400 m znajdują się aż 24 szumy.

Cały szlak został opisany na stronie Roztoczańskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego:
www.roztocze-agroturystyka.pl/szlaki-turystyczne-piesze

Tutaj jest interaktywna mapa Roztocza Środkowego
Mapa

zwiedzili 9.5% świata (19 państw)
Zasoby: 193 wpisy193 26 komentarzy26 379 zdjęć379 0 plików multimedialnych0

02.09.2018 - 15.09.2018