Geoblog.pl    Eris    Podróże    PiÄ™kny wschód Polski    Rowerem przez Park Narodowy - do Alei DÄ™bów w Górecku KoÅ›cielnym
2012
wrz

Rowerem przez Park Narodowy - do Alei Dębów w Górecku Kościelnym

Polska
Polska, Górecko Kościelne

Dystans 35 km czas: 5 godzin

Tego dnia wypożyczyliśmy rowery. W wypożyczalni bardzo miły Pan poradził nam żeby jechać do Florianki a jeśli będziemy mieć jeszcze ochotę to do Górecka Kościelnego. Ochotę oczywiście mieliśmy. Dostaliśmy nawet odpowiednie mapy.

Trasa jest opisana na stronie Roztoczańskiego Parku Narodowego http://www.roztoczanskipn.pl/turystyka/rowflorianka.html

Na początku mijamy Stawy Echo i osadę leśna Rybakówke gdzie możemy podziwiać koniki polskie. Jest tu nawet duża wieża widokowa. Jakieś 200 metrów dalej warto zatrzymać się nad malowniczym Czarnym Stawem, w którym przeglądają się drzewa boru mieszanego.

Kolejny przystanek to Florianka. Zwiedziliśmy tu ścieżkę dendrologiczną i znowu spotkaliśmy koniki.

Cel naszej podróży czyli Górecko Kościelne zachwyciło nas kapliczką na wodzie. i aleją pomnikowych dębów z których najstarszy liczy ok. 500 lat i ma 7,4 m obwodu. Obiad zjedliśmy w poleconej nam Karczmie nad Szumem. Jedzenie było dobre a miejsce bardzo ciekawie zagospodarowane. Polecano nam też zobaczyć dużą tamę bobrów w okolicy - niestety z rowerami ciężko było nam tam dotrzeć.
W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się w Rezerwacie Szum gdzie główną atrakcją są oczywiście szumy. Jest też malowniczy zalew. Została tu wytyczona ścieżka ale z rowerem przebycie było dość kłopotliwe.

• zdjÄ™cie

zwiedzili 9.5% świata (19 państw)
Zasoby: 193 wpisy193 26 komentarzy26 379 zdjęć379 0 plików multimedialnych0

02.09.2018 - 15.09.2018