Rezerwat Ścisły - dystans 9km czas 3.5 godziny
Dzień wcześniej zapisaliśmy się w PTTK na wycieczkę z przewodnikiem do Rezerwatu Ścisłego w Parku Narodowym. Zbiórka była o godzinie 8 rano. Dołączyły do nas też osoby, które się nie zapisały. Jeśli nie ma za dużo chetnych zapisanych to nie ma z tym problemu. Zebrało się 8 osób. Cena zbiorcza za wycieczkę jest stała i wtedy wynosiła 130zł. Kwotę tą dzieli się przez liczbę uczestników. Czyli w naszym przypadku za osobę zapłaciliśmy 16 zł plus 6 zł za bilet wstępu do Rezerwatu Ścisłego. Naprawdę warto wybrać się na taką wycieczkę. Pani przewodnik bardzo ciekawie opowiadała nam o roślinach jakie mogliśmy zobaczyć jeszcze w parku przy muzeum.
Później weszliśmy do rezerwatu gdzie mogliśmy docenić walory dziewiczej Puszczy. Ogromne drzewa i dzika natura robią duże wrażenie.
Skonsultowaliśmy nasze popołudniowe plany z Panią przewodnik. Chcieliśmy iść do rezerwatu pokazowego dzikich zwierząt ale przeczytałam, że znajdująca się obok ścieżka "żebra żubra" jest zamknięta. Pani Przewodnik powiedziała, że co prawda ścieżka jest zamknięta ale można nią przejść.
Rezerwat pokazowy i żebra żubra - dystans 12.5km czas 4 godziny.
Tak jak planowaliśmy tak zrobiliśmy. Poszliśmy piechotą (około 4km) po ścieżce dydaktycznej "Puszczańskie Drzew" do rezerwatu pokazowego, gdzie z bliska można zobaczyć min. żubry, wilki, łosie, jelenie i żubronie. Około 400 metrów od rezerwatu znajduje się wejście na ścieżkę dydaktyczną "żebra żubra". Trasa została poprowadzona po drewnianych kładkach, ponieważ okolica jest podmokła.
W kilku miejscach kładki były zarwane ale dla nas taka przygoda tylko zwiększyła atrakcyjność wycieczki.