Nocleg zarezerwowaliśmy w Interhome. Była to przytulna kawalerka w samym centrum Chamonix w apartamentowcu Savoy. Decydującą zaletą był podziemny parking i przysługujące nam miejsce parkingowe. W Chamonix jest ogromny problem z parkingiem.
Za 9 nocy zapłaciliśmy 1600zł. Mieszkanie było teoretycznie przygotowane dla 4 osób.
Jak zwykle w przypadku wakacji w dość drogim kraju wynajęliśmy mieszkanie z kuchnią, aby przygotowywać sobie jedzenie samodzielnie. Część jedzenia przywieliśmy z domu a część kupowaliśmy w pobliskim markecie.
Jedzenie w restauracjach w Chamonix jest drogie, na obiad dla dwóch osób trzeba liczyć co najmniej 60 euro.
Każdemu turyście nocującemu w Chamonix przysługuje karta mieszkańca: Carte d'Hôte pass.
Pozwala ona na darmowe korzystanie z komunikacji w całej dolinie w promieniu ponad 15 kilometrów od Servoz do Vallorcine,
Można korzystać z autobusów, pociągu i małych miejskich busików ( les Mulets).
Na 8 dni zakupiliśmy Sumer Pass w cenie 130 euro. Pozwala on na wielokrotne korzystanie z wszystkich wyciągów i pociągów wywożących turystów w wyższe partie gór. W cenie jest też wjazd najwyższą kolejką w Europie na Aiguille du Midi.
Sumer Pass obejmuje:
Brevent-Flegere area
Grands Montets area
Balme Tour Vallorcine area
Aiguille du Midi (without Panoramic Mont-Blanc)
Montenvers Mer de Glace train (train + activities)
Tramway du Mont-Blanc
Les Houches area